oliwy, 2 strąki czerwonej papryki,<br>2 ząbki czosnku, 3/4 szklanki śmietanki 22-30-proc., <br>pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu, <br>łyżka posiekanej bazylii, sól<br>MOŻNA TAKŻE UŻYĆ:<br><name type="prod">penne</><br><name type="prod">conchiglie</><br>Paprykę piec w piekarniku, aż zbrązowieje. Włożyć na 10 min do woreczka plastikowego, potem obrać ze skory i oczyścić z gniazd nasiennych.<br>Miąższ pokroić na kawałki i zmiksować na gładką masę z czosnkiem.<br>Pokrojonego w cienkie paski łososia, pastę z papryki i czosnku włożyć do rondla, wlać śmietanę i gotować na średnim ogniu, ż sos zgęstnieje.<br>Doprawić bazylią, solą i pieprzem. <br>Ugotowany al dente makaron wymieszać z sosem, włożyć do wygrzanej wazy