Typ tekstu: Książka
Autor: Jankiewicz Leszek S.
Tytuł: Regulatory wzrostu i rozwoju roślin
Rok: 1997
gdy tkanki zostaną zranione alliina zamienia się w allicynę i w diallilodisulfit (ryc. 4.5). Są to związki bardzo toksyczne dla mikroorganizmów.

Tomatyna (ryc. 4.5) jest glikoalkaloidem steroidowym należącym do grupy saponin. Saponiny często występują w roślinach - gdy są uwalniane uszkadzają błony cytoplazmatyczne. Tomatyna występuje w pomidorach, zwłaszcza w niedojrzałych owocach. Związek ten może uszkadzać grzyby tylko przy pH i takie właśnie pH występuje w częściach zranionych. Dlatego też zielone pomidory mogą być porażane głównie przez te grzyby, które obniżają pH tkanki zranionej (np. Corticum rolfsii, Botrytis cinerea, Monilia fructigena lub mają enzymy hydrolizujące tomatynę do tomatydyny, np. Alternaria solani
gdy tkanki zostaną zranione alliina zamienia się w allicynę i w diallilodisulfit (ryc. 4.5). Są to związki bardzo toksyczne dla mikroorganizmów.<br><br>Tomatyna (ryc. 4.5) jest glikoalkaloidem steroidowym należącym do grupy saponin. Saponiny często występują w roślinach - gdy są uwalniane uszkadzają błony cytoplazmatyczne. Tomatyna występuje w pomidorach, zwłaszcza w niedojrzałych owocach. Związek ten może uszkadzać grzyby tylko przy pH &lt;gap&gt; i takie właśnie pH występuje w częściach zranionych. Dlatego też zielone pomidory mogą być porażane głównie przez te grzyby, które obniżają pH tkanki zranionej (np. &lt;foreign lang="lat"&gt;Corticum rolfsii, Botrytis cinerea, Monilia fructigena&lt;/&gt; lub mają enzymy hydrolizujące tomatynę do tomatydyny, np. Alternaria solani
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego