Typ tekstu: Prasa
Tytuł: CKM
Nr: 6
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
na bazie łyskaczy. Postarajmy się zatem skupić na podstawowych odmianach zacnego trunku.

Nawet ograniczając się do niezbędnego minimum można zauważyć, że jest to wiedza godna osobnej wielotomowej encyklopedii, jeśli chciałoby się być precyzyjnym. Najważniejszy podział obejmuje pisownię nazwy tego legendarnego napoju. Irlandczycy bowiem piszą WHISKEY. To samo dotyczy Danielsa i niektórych gatunków z Tennessee, które najwyraźniej poczuwają się do jakichś związków z Irlandią. Reszta świata natomiast zapisuje tę nazwę normalnie, czyli jako WHISKY. W wymowie jedno od drugiego prawie wcale się nie różni.

Whisky słodowa (malt)
Produkuje się ją z ziarna jęczmienia fermentującego w kubach, czyli miedzianych kadziach o kształcie główek
na bazie łyskaczy. Postarajmy się zatem skupić na podstawowych odmianach zacnego trunku.<br><br>Nawet ograniczając się do niezbędnego minimum można zauważyć, że jest to wiedza godna osobnej wielotomowej encyklopedii, jeśli chciałoby się być precyzyjnym. Najważniejszy podział obejmuje pisownię nazwy tego legendarnego napoju. Irlandczycy bowiem piszą WHISKEY. To samo dotyczy Danielsa i niektórych gatunków z Tennessee, które najwyraźniej poczuwają się do jakichś związków z Irlandią. Reszta świata natomiast zapisuje tę nazwę normalnie, czyli jako WHISKY. W wymowie jedno od drugiego prawie wcale się nie różni.<br><br>Whisky słodowa (malt)<br>Produkuje się ją z ziarna jęczmienia fermentującego w kubach, czyli miedzianych kadziach o kształcie główek
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego