Typ tekstu: Książka
Autor: Rojek Tadeusz
Tytuł: Jak to się je
Rok: 1992
kartoflanych i pierogach. Nie są to naturalnie nieprzekraczalne reguły i jeżeli ktoś woli krajać widelcem np. knedle, kotlety z jarzyn, a nawet pierogi, nic nie stoi temu na przeszkodzie. Osobnik taki może być co najwyżej uważany za człowieka dawnych obyczajów, to zaś nikomu nie przynosi ujmy.
Wyklucza się stanowczo używanie noża przy makaronie, wszelkiego rodzaju kluskach, a także rybach (są specjalne sztućce), bigosie, jarzynach, móżdżku, sufletach, omletach, galaretkach - tu króluje wyłącznie widelec.
Nóż ma kilka postaci i niejedno zastosowanie. Każda dobra gospodyni wie o tym i trzyma w szufladzie odpowiedni ich komplet. Oprócz noży do mięsa są noże do ryby, do
kartoflanych i pierogach. Nie są to naturalnie nieprzekraczalne reguły i jeżeli ktoś woli krajać widelcem np. knedle, kotlety z jarzyn, a nawet pierogi, nic nie stoi temu na przeszkodzie. Osobnik taki może być co najwyżej uważany za człowieka dawnych obyczajów, to zaś nikomu nie przynosi ujmy.<br>Wyklucza się stanowczo używanie noża przy makaronie, wszelkiego rodzaju kluskach, a także rybach (są specjalne sztućce), bigosie, jarzynach, móżdżku, sufletach, omletach, galaretkach - tu króluje wyłącznie widelec.<br>Nóż ma kilka postaci i niejedno zastosowanie. Każda dobra gospodyni wie o tym i trzyma w szufladzie odpowiedni ich komplet. Oprócz noży do mięsa są noże do ryby, do
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego