Typ tekstu: Książka
Autor: Kośmider Joanna, Mazur-Chrzanowska Barbara, Wyszyński Bartosz
Tytuł: Odory
Rok: 2002
do zatężania, odbarwiania i krystalizacji (produkty: cukier krystaliczny, produkt uboczny: melasa).
Ilość wody wykorzystywanej w spławiakach stanowi około 600% masy buraków, w płuczkach - 100% , w dyfuzorach - 240% . Łączne zapotrzebowanie przekracza1500% masy buraków. Ograniczenie zużycia świeżej wody czystej do 100% w odniesieniu do masy buraków jest możliwe pod warunkiem zamknięcia jej obiegu -zawracania do procesu wód oczyszczonych w zakładzie.
Wody spławiakowe i popłuczne -zanieczyszczone mechanicznie ziemią, liśćmi, słomą, drobnymi ogonkami buraczanymi -są oczyszczane w odstojnikach ziemnych, wymagających rozległego terenu (4-6 m2 na każde 1000 q przerabianych buraków),albo w osadnikach mechanicznych o działaniu ciągłym. Woda oczyszczona w dobrze zaprojektowanych osadnikach może
do zatężania, odbarwiania i krystalizacji (produkty: cukier krystaliczny, produkt uboczny: melasa).<br>Ilość wody wykorzystywanej w spławiakach stanowi około 600% masy buraków, w płuczkach - 100% , w dyfuzorach - 240% . Łączne zapotrzebowanie przekracza1500% masy buraków. Ograniczenie zużycia świeżej wody czystej do 100% w odniesieniu do masy buraków jest możliwe pod warunkiem zamknięcia jej obiegu -zawracania do procesu wód oczyszczonych w zakładzie.<br>Wody spławiakowe i popłuczne -zanieczyszczone mechanicznie ziemią, liśćmi, słomą, drobnymi ogonkami buraczanymi -są oczyszczane w odstojnikach ziemnych, wymagających rozległego terenu (4-6 m2 na każde 1000 q przerabianych buraków),albo w osadnikach mechanicznych o działaniu ciągłym. Woda oczyszczona w dobrze zaprojektowanych osadnikach może
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego