Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Świat i Podróże
Nr: 12
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1995
ziemniaków, które rolnik przywozi do fabryki, poddawane są kontroli pod względem jakości czyli zawartości skrobi i wielkości. Najlepsza to 3-7 cm średnicy. Dobre ziemniaki trafiają do magazynu i są w nim przechowywane w temperaturze 6-8 C. Stąd dostarczane są na taśmę i poddawane obróbce wstępnej czyli myciu, czyszczeniu, obieraniu, sortowaniu oraz krojeniu na plastry o grubości 1,2-1,3 mm. Pokrojone płatki smaży się w oleju sojowym, posypuje przyprawami. Wszystkie czynności są całkowicie zautomatyzowane, stąd niewielka ilość pracowników, którzy ubrani w żółte fartuchy kontrolują czy praca maszyn przebiega bez zakłóceń. Przyprawione płatki ziemniaczane trafiają do pakowalni, są tu
ziemniaków, które rolnik przywozi do fabryki, poddawane są kontroli pod względem jakości czyli zawartości skrobi i wielkości. Najlepsza to 3-7 cm średnicy. Dobre ziemniaki trafiają do magazynu i są w nim przechowywane w temperaturze 6-8 C. Stąd dostarczane są na taśmę i poddawane obróbce wstępnej czyli myciu, czyszczeniu, obieraniu, sortowaniu oraz krojeniu na plastry o grubości 1,2-1,3 mm. Pokrojone płatki smaży się w oleju sojowym, posypuje przyprawami. Wszystkie czynności są całkowicie zautomatyzowane, stąd niewielka ilość pracowników, którzy ubrani w żółte fartuchy kontrolują czy praca maszyn przebiega bez zakłóceń. Przyprawione płatki ziemniaczane trafiają do pakowalni, są tu
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego