Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
stałą kontrolę procesów zachodzących w środku. Przebywanie wina w drewnianej izolacji przez dłuższy czas (od kilku do kilkunastu lat) powoduje przenikanie się wzajemne różnych substancji, co wpływa na pewne cechy wina, zwłaszcza smakowe i zapachowe, a także na cechy samego drewna. Bardzo się o nie dba, co jakiś czas myjąc, oczyszczając wnętrza beczek, ale przede wszystkim używając do ich budowy drewna specjalnego, dębiny i kasztanu. Poza twardością i trwałością mają one szczególne właściwości przepuszczania powietrza tylko tyle, ile trzeba, by wino oddychało, ale nie ulegało utlenieniu. Specjalne urządzenie w górnym otworze przynajmniej przez wstępny czas dojrzewania pozwala usuwać z wnętrza gromadzący
stałą kontrolę procesów zachodzących w środku. Przebywanie wina w drewnianej izolacji przez dłuższy czas (od kilku do kilkunastu lat) powoduje przenikanie się wzajemne różnych substancji, co wpływa na pewne cechy wina, zwłaszcza smakowe i zapachowe, a także na cechy samego drewna. Bardzo się o nie dba, co jakiś czas myjąc, oczyszczając wnętrza beczek, ale przede wszystkim używając do ich budowy drewna specjalnego, dębiny i kasztanu. Poza twardością i trwałością mają one szczególne właściwości przepuszczania powietrza tylko tyle, ile trzeba, by wino oddychało, ale nie ulegało utlenieniu. Specjalne urządzenie w górnym otworze przynajmniej przez wstępny czas dojrzewania pozwala usuwać z wnętrza gromadzący
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego