Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Cosmopolitan
Nr: 03
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2001
zmniejszyć kaloryczność posiłku, a także wzbogacić jego walory smakowe oraz ilość składników odżywczych.

5 porcji dziennie

Tyle właśnie powinnaś jeść dziennie owoców i warzyw. Choć najłatwiejsze jest to latem, pamiętaj o nich przez cały rok!
1. Jedz przynajmniej 400 g owoców i warzyw dziennie. Dobieraj je pod względem różnorodności składników odżywczych (awokado bogate jest w tłuszcz i witaminę E, podczas gdy marchew zawiera dużo beta-karotenu i mało tłuszczu).
2. Jedz je w różnej postaci, również gotowane, ale z małą ilością tłuszczu, cukru i soli- zachowają dużo wartości odżywczych. Raz dziennie jedz surówkę.
3. Ziemniaków nie traktuj jako porcji warzyw, ponieważ
zmniejszyć kaloryczność posiłku, a także wzbogacić jego walory smakowe oraz ilość składników odżywczych.<br><br>&lt;tit&gt;5 porcji dziennie&lt;/&gt;<br><br>Tyle właśnie powinnaś jeść dziennie owoców i warzyw. Choć najłatwiejsze jest to latem, pamiętaj o nich przez cały rok! <br>1. Jedz przynajmniej 400 g owoców i warzyw dziennie. Dobieraj je pod względem różnorodności składników odżywczych (awokado bogate jest w tłuszcz i witaminę E, podczas gdy marchew zawiera dużo beta-karotenu i mało tłuszczu).<br>2. Jedz je w różnej postaci, również gotowane, ale z małą ilością tłuszczu, cukru i soli- zachowają dużo wartości odżywczych. Raz dziennie jedz surówkę.<br>3. Ziemniaków nie traktuj jako porcji warzyw, ponieważ
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego