Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
jadalne)
Występują na całym świecie, głównie w płytkich wodach oceanicznych, tworząc ogromne ławice do 30 tysięcy osobników na metr kwadratowy. Hoduje się je także na wbijanych w dno morza długich żerdziach. Mają gładkie, cienkie, z jednej strony zwężone, dość wysokie muszle w kolorze od brązowego do fioletowo-czarnego, czasami z odcieniem szmaragdowozielonym. Ich wielkość waha się od około 3 cm (w Morzu Bałtyckim) do 11-15 cm (w Morzu Północnym i Oceanie Atlantyckim). Mule zielone są większe od czarnych. Mięso muli jest białe, ma delikatny słodkawy smak, ale bywa gumowate. Podobno najlepsze są francuskie mule bouchot. Sprzedaje się mule świeże, konserwowane
jadalne)&lt;/tit1&gt;<br>Występują na całym świecie, głównie w płytkich wodach oceanicznych, tworząc ogromne ławice do 30 tysięcy osobników na metr kwadratowy. Hoduje się je także na wbijanych w dno morza długich żerdziach. Mają gładkie, cienkie, z jednej strony zwężone, dość wysokie muszle w kolorze od brązowego do fioletowo-czarnego, czasami z odcieniem szmaragdowozielonym. Ich wielkość waha się od około 3 cm (w Morzu Bałtyckim) do 11-15 cm (w Morzu Północnym i Oceanie Atlantyckim). Mule zielone są większe od czarnych. Mięso muli jest białe, ma delikatny słodkawy smak, ale bywa gumowate. Podobno najlepsze są francuskie mule bouchot. Sprzedaje się mule świeże, konserwowane
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego