Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Gazeta Wrocławska
Nr: 12.06
Miejsce wydania: Wrocław
Rok: 1999
może być znacznie więcej. Jednym z nich są wielofosforany dodawane do mięsa. Pozwalają na uzyskanie dużej wydajności produkcji. Niektórzy masarze, po dodaniu odpowiednich środków chemicznych potrafią ze 100 kg surowca wyprodukować 180 kg szynki.

Szynkopodobny wyrób

Wielofosforany można stosować tylko do wędzonek i szynek (poza boczkiem) i to w ściśle określonych ilościach. Zenona Grudzień, naczelnik w Państwowej Inspekcji Handlowej twierdzi, że producenci nie zawsze przestrzegają tych przepisów. Zezwolenie Głównego Inspektora Sanitarnego dopuszcza użycie 1500 miligramów tego dodatku na kilogram wyrobu, a podczas kontroli PIH okazało się, że niektórzy wytwórcy zastosowali... 3600 mg. - Wielofosforany sprawiają, że woda łatwiej łączy się z mięsem
może być znacznie więcej. Jednym z nich są wielofosforany dodawane do mięsa. Pozwalają na uzyskanie dużej wydajności produkcji. Niektórzy masarze, po dodaniu odpowiednich środków chemicznych potrafią ze 100 kg surowca wyprodukować 180 kg szynki.&lt;/&gt;<br><br>&lt;tit&gt;&lt;orig&gt;Szynkopodobny&lt;/&gt; wyrób&lt;/&gt;<br><br> Wielofosforany można stosować tylko do wędzonek i szynek (poza boczkiem) i to w ściśle określonych ilościach. Zenona Grudzień, naczelnik w Państwowej Inspekcji Handlowej twierdzi, że producenci nie zawsze przestrzegają tych przepisów. Zezwolenie Głównego Inspektora Sanitarnego dopuszcza użycie 1500 miligramów tego dodatku na kilogram wyrobu, a podczas kontroli PIH okazało się, że niektórzy wytwórcy zastosowali... 3600 mg. - Wielofosforany sprawiają, że woda łatwiej łączy się z mięsem
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego