i orzechy. Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem i posypanej mąką formy. Piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do 170oC.<br>Masło utrzeć z cukrem. Dodać mielone orzechy. Kremem i połówkami orzechów udekorować ostudzony piernik.<br>Sałatka z suszonych owoców<br><gap><br>po 100 g suszonych śliwek i moreli, 150 g suszonych jabłek, po 50 g orzechów włoskich i laskowych, 80 g migdałów, 4 łyżki cukru, 1/4 szklanki koniaku<br>Śliwki,, morele i jabłka opłukać i namoczyć w szklance letniej wody. Po 2 godzinach wyjąć, osączyć. Do wody, w której się moczyły, wsypać cukier, zagotować, dodać koniak. Sosem polać owoce włożone do szklanej salaterki.<br>Migdały sparzyć, obrać, osuszyć