Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kobieta i Życie
Nr: 20
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1972
z wody bułkę, startą na tarce cebulę lub zieloną pietruszkę i przyprawy. Dobrze masę wyrobić drewnianą łyżką w garnuszku lub na misce. Następnie podzielić masę na 6 równych porcji i w dłoniach zwilżonych wodą wyrabiać podłużne klopsiki. Obtoczyć je w tartej bułce, po czym na desce spłaszczyć nieco nożem nadając owalny kształt. Na patelni rozgrzać mocno tłuszcz (uważać by nie dymił - przypalony tłuszcz nie jest zdrowy), kłaść po tyle kotletów, by luźno się mieściły i smażyć 6 - 7 minut z każdej strony. Kotlety odwracać szerokim nożem lub specjalną łopatką, gdy ładnie zrumienią się na jednej stronie. Usmażone składać do płaskiego rondla
z wody bułkę, startą na tarce cebulę lub zieloną pietruszkę i przyprawy. Dobrze masę wyrobić drewnianą łyżką w garnuszku lub na misce. Następnie podzielić masę na 6 równych porcji i w dłoniach zwilżonych wodą wyrabiać podłużne klopsiki. Obtoczyć je w tartej bułce, po czym na desce spłaszczyć nieco nożem nadając owalny kształt. Na patelni rozgrzać mocno tłuszcz (uważać by nie dymił - przypalony tłuszcz nie jest zdrowy), kłaść po tyle kotletów, by luźno się mieściły i smażyć 6 - 7 minut z każdej strony. Kotlety odwracać szerokim nożem lub specjalną łopatką, gdy ładnie zrumienią się na jednej stronie. Usmażone składać do płaskiego rondla
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego