Typ tekstu: Książka
Autor: Brzechwa Jan
Tytuł: Akademia pana Kleksa
Rok wydania: 1996
Rok powstania: 1946
a gdyby miało ich być nawet trzy
lub cztery razy więcej, na pewno dla nikogo nie zabrakłoby
miejsca.

Mnie wraz z pozostałymi chłopcami przypadło w udziale
zajmowanie się gośćmi. Roznosiliśmy więc na srebrnych
tacach i półmiskach przyrządzone przez pana Kleksa
przysmaki. Były tam przeróżne torty i ciastka, czekoladki,
kwiaty i owoce w cukrze, pierniki, lody, kremy, winogrona i orzechy,
wyśmienite przysmaki wschodnie dla bajek arabskich, napoje gorące
i zimne, a nawet kompoty i cukierki z kolorowych szkiełek,
z motyli i z pelargonii.

Dla znawców i smakoszów przygotowane były również
pigułki na porost włosów, sny w pastylkach oraz zielony
płyn.

Żabka Podajłapka
a gdyby miało ich być nawet trzy <br>lub cztery razy więcej, na pewno dla nikogo nie zabrakłoby <br>miejsca.<br><br>Mnie wraz z pozostałymi chłopcami przypadło w udziale <br>zajmowanie się gośćmi. Roznosiliśmy więc na srebrnych <br>tacach i półmiskach przyrządzone przez pana Kleksa <br>przysmaki. Były tam przeróżne torty i ciastka, czekoladki, <br>kwiaty i owoce w cukrze, pierniki, lody, kremy, winogrona i orzechy, <br>wyśmienite przysmaki wschodnie dla bajek arabskich, napoje gorące <br>i zimne, a nawet kompoty i cukierki z kolorowych szkiełek, <br>z motyli i z pelargonii.<br><br>Dla znawców i smakoszów przygotowane były również <br>pigułki na porost włosów, sny w pastylkach oraz zielony <br>płyn.<br><br>Żabka Podajłapka
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego