sardelę lub śledzia, doprawić pieprzem i utartym serem, starannie wymieszać. Wsypać grzanki, jeszcze raz zamieszać. Podawać na stół od razu.<br><tit>SAŁATKA "DOLOMITY"</><br><hi rend="italic">25 dag gotowanego mięsa (cielęciny lub kurczaka), niepełna szklanka ryżu, cebula, 4-5 łyżek oliwy, 2-3 szklanki mąki, 1/3 szklanki białego wytrawnego wina, pomidor, strąk żółtej papryki konserwowej, 2 konserwowe ogórki, 4 łyżki groszku z puszki, sól, pieprz</>.<br> W płaskim rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy i masło, dodać drobno posiekaną cebulę i dusić do momentu, gdy zacznie zmieniać kolor. Wsypać wtedy umyty ryż i smażyć go przez kilka minut. Po czym zalać go wodą w proporcji: 3