jabłkami<br>Składniki:<br><gap><br>Sposób przyrządzania:<br>Na 2 godziny przed pieczeniem kaczkę opłukać, natrzeć solą, majerankiem i rozmarynem. Jabłka podzielić na cząstki, wybrać gniazda i włożyć do kaczki. Tuszkę zszyć lub spić. Kaczkę włożyć do brytfanny, skropić wodą. Rozgrzać piekarnik do 200oC, wstawić kaczkę. Po pół godzinie zmniejszyć temperaturę do 160oC i piec około 1,5 godziny polewając tuszkę powstałym sosem. Upieczoną kaczkę wyjąć, podzielić, ułożyć na półmisku i obłożyć pieczonymi jabłkami, sałatą, karbowaną natka pietruszki... Życzymy smacznego!<br><gap><br>Filet z sandacza z warzywami<br>Składniki:<br><gap><br>sposób przyrządzenia:<br>filety opłukać, ułożyć na folii aluminiowej (każdy filet osobno) wcześniej nasmarowanej oliwą lub masłem. Przyprawić do smaku