Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Życie Warszawy
Nr: 28.01
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2002
napar. W Europie do XVII w. nie była znana. Jej kawiarniane życie zapoczątkowali Francuzi. Od tego czasu zwyczaj picia i rytuał parzenia kawy przeniknął do innych krajów, stając się niekiedy narodową tradycją (kawa po turecku). kava-kava to wyciąg z korzeni krzewu z rodziny czarnego pieprzu, którego głównym składnikiem jest pieprz metystynowy. Ma właściwości poprawiające nastrój, uspokajające i zmniejszające lęk oraz napięcie. kava-kava znana jest od dawna, szczególnie ceniona w regionach, skąd pochodzi, a mianowicie na egzotycznych wyspach Oceanii. W Europie staje się znana w XIX wieku dzięki zapiskom Johanna Georga Forstera, uczestnika wyprawy J. Cooka. Dawniej była przywilejem tylko
napar. W Europie do XVII w. nie była znana. Jej kawiarniane życie zapoczątkowali Francuzi. Od tego czasu zwyczaj picia i rytuał parzenia kawy przeniknął do innych krajów, stając się niekiedy narodową tradycją (kawa po turecku). <foreign>kava-kava</> to wyciąg z korzeni krzewu z rodziny czarnego pieprzu, którego głównym składnikiem jest pieprz metystynowy. Ma właściwości poprawiające nastrój, uspokajające i zmniejszające lęk oraz napięcie. <foreign>kava-kava</> znana jest od dawna, szczególnie ceniona w regionach, skąd pochodzi, a mianowicie na egzotycznych wyspach Oceanii. W Europie staje się znana w XIX wieku dzięki zapiskom Johanna Georga Forstera, uczestnika wyprawy J. Cooka. Dawniej była przywilejem tylko
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego