Typ tekstu: Książka
Autor: Hamrol Adam, Mantura Władysław
Tytuł: Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka
Rok wydania: 2002
Rok powstania: 1998
praktyce. Poza tym, w kolejnych fazach stosowano równolegle rozwiązania z faz wcześniejszych. Także współcześnie, w różnych miejscach można zaobserwować stosowanie pełnego przekroju koncepcji zarządzania jakością. Uwzględniając powyższe uwagi, zestawiono charakterystyczne etapy i koncepcje w rozwoju zarządzania jakością:
A. Kontrola techniczna
Jej miejsce w strukturze organizacyjnej znajduje się w jednostkach produkcyjnych (pion produkcji lub pion techniczny). Akcentuje funkcje kontrolne odniesione do stanowiska roboczego. Obiektem kontroli jest wyrób (detal, podzespół, zespół itp.), będący rezultatem procesu technologicznego i ujmowany wyłącznie w przestrzeni cech technicznych. Z powyższego wynika, że właściwa kontroli technicznej jest orientacja produktowa oraz funkcja odbiorcza. Ten typ kontroli ma właściwości biernej kontroli
praktyce. Poza tym, w kolejnych fazach stosowano równolegle rozwiązania z faz wcześniejszych. Także współcześnie, w różnych miejscach można zaobserwować stosowanie pełnego przekroju koncepcji zarządzania jakością. Uwzględniając powyższe uwagi, zestawiono charakterystyczne etapy i koncepcje w rozwoju zarządzania jakością:<br>A. Kontrola techniczna<br>Jej miejsce w strukturze organizacyjnej znajduje się w jednostkach produkcyjnych (pion produkcji lub pion techniczny). Akcentuje funkcje kontrolne odniesione do stanowiska roboczego. Obiektem kontroli jest wyrób (detal, podzespół, zespół itp.), będący rezultatem procesu technologicznego i ujmowany wyłącznie w przestrzeni cech technicznych. Z powyższego wynika, że właściwa kontroli technicznej jest orientacja produktowa oraz funkcja odbiorcza. Ten typ kontroli ma właściwości biernej kontroli
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego