Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Przekrój
Nr: 37 (2934)
Miejsce wydania: Kraków
Rok: 2001
kukurydzy, usunąwszy z nich najpierw włosie i resztki łusek. Kolbę trzymamy pionowo, opierając grubszy koniec o dno miski lub garnka, i ścinamy ziarna. W garnku topimy cztery łyżki masła i na średnim ogniu gotujemy w nim kukurydzę, posypaną solą i pieprzem. Po paru minutach dolewamy trzy szklanki wody i zmniejszamy płomień. Gotujemy jeszcze przez kwadrans, mieszając, żeby ziarna nie przywarły do dna. Następnie robimy gładziutkie purée w mikserze lub robocie kuchennym i przecieramy je przez sito. Dodajemy pół szklanki słodkiej śmietanki i podgrzewamy tak, żeby zupa była gorąca, ale nie zawrzała. Przed podaniem przybieramy ją dwoma zielonymi papryczkami, ostrymi, lecz nie
kukurydzy, usunąwszy z nich najpierw włosie i resztki łusek. Kolbę trzymamy pionowo, opierając grubszy koniec o dno miski lub garnka, i ścinamy ziarna. W garnku topimy cztery łyżki masła i na średnim ogniu gotujemy w nim kukurydzę, posypaną solą i pieprzem. Po paru minutach dolewamy trzy szklanki wody i zmniejszamy płomień. Gotujemy jeszcze przez kwadrans, mieszając, żeby ziarna nie przywarły do dna. Następnie robimy gładziutkie purée w mikserze lub robocie kuchennym i przecieramy je przez sito. Dodajemy pół szklanki słodkiej śmietanki i podgrzewamy tak, żeby zupa była gorąca, ale nie zawrzała. Przed podaniem przybieramy ją dwoma zielonymi papryczkami, ostrymi, lecz nie
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego