Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Cosmopolitan
Nr: 09.00
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2000
chemicznych środków stosowanych do ochrony roślin, znacznie obniża koszty produkcji i zwiększa zbiory. Przekonują, że zmodyfikowana żywność jest bezpieczniejsza od tradycyjnej, ponieważ została dokładniej przebadana zanim dotarła do konsumenta. A czy zmienione geny mogą nam zaszkodzić? Fachowcy twierdzą, że to niemożliwe. Zmodyfikowane rośliny są w całości trawione przez nasz przewód pokarmowy, dokładnie tak samo jak rośliny z tradycyjnych upraw. - Nie ma żadnej możliwości wbudowania zmienionych genów spożywanych z roślinami transgenicznymi do organizmu ludzkiego - uspokaja prof. dr hab. Tomasz Twardowski, przewodniczący Rady Programowej Biura Informacyjnego ds. Żywności Genetycznie Modyfikowanej. Zwolennicy żywności transgenicznej uważają, że to manna, która wyżywi głodującą ludzkość państw Trzeciego
chemicznych środków stosowanych do ochrony roślin, znacznie obniża koszty produkcji i zwiększa zbiory. Przekonują, że zmodyfikowana żywność jest bezpieczniejsza od tradycyjnej, ponieważ została dokładniej przebadana zanim dotarła do konsumenta. A czy zmienione geny mogą nam zaszkodzić? Fachowcy twierdzą, że to niemożliwe. Zmodyfikowane rośliny są w całości trawione przez nasz przewód pokarmowy, dokładnie tak samo jak rośliny z tradycyjnych upraw. - Nie ma żadnej możliwości wbudowania zmienionych genów spożywanych z roślinami transgenicznymi do organizmu ludzkiego - uspokaja prof. dr hab. Tomasz Twardowski, przewodniczący Rady Programowej Biura Informacyjnego ds. Żywności Genetycznie Modyfikowanej. Zwolennicy żywności transgenicznej uważają, że to manna, która wyżywi głodującą ludzkość państw Trzeciego
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego