marchewki,<br>1 średni burak,<br>100 g groszku konserwowego,<br>pół pęczka szczypiorku,<br>1 cebula,<br>sól i pieprz do smaku,<br>50 g oleju lub oliwy,<br>50 g majonezu,<br>łyżeczka keczupu lub przecieru<br>pomidorowego,<br>kilka listków sałaty,<br>kilka gałązek natki pietruszki<br>lub koperku<br>Ugotuj ziemniaka, buraczka i marchewkę, obierz je i ostrym nożem pokrój w jednakowej wielkości kawałki (w średniej wielkości kostkę lub paseczki). Grzybki marynowane dokładnie osącz z zalewy na sicie, a następnie pokrój w półplasterki. Kilka najładniejszych grzybków pozostaw w całości, do dekoracji. Pokrój w półplasterki lub kostkę pomidory, ogórki i cebulę. Wszystkie warzywa przełóż do głębokiej salaterki i wymieszaj. Osącz groszek