i kiełbasą</><br>* Czas przygotowania zupy 30 minut<br>* Czas przygotowania II dania 50 minut<br>Składniki: 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 cebule, 2 kwaśne jabłka, po 2 łyżki masła i mąki, listek laurowy, ząbek czosnku, gałązki świeżej natki, sok z cytryny, sól, pieprz.<br>Przygotowanie:<br>* Cebule obrać i posiekać. Obrane jabłka przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, owoce zetrzeć na tarce. W garnku rozgrzać masło, włożyć cebulę z jabłkami i podsmażyć na jasnozłoty kolor. Całość posypać mąką, wymieszać i zasmażyć, ale nie rumienić.<br>* Dodać koncentrat. 6 szklanek wody, listek laurowy, szczyptę soli i pieprzu. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu 20 minut