Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Metropol
Nr: 02.20
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2001
mocne i aromatyczne. Nie powinny ich pić osoby wrażliwe na drażniące działanie napoju. Najpopularniejsze w Polsce tzw. "śniadaniówki" to zwykle robusty z dodatkiem 30-40 proc. arabiki.
Droższe kawy zawierają przede wszystkim arabikę z niewielkim dodatkiem (ok. 10 proc.) robusty. Robusta w tym wypadku jest dodawana w celu złagodzenia kwaskowatego posmaku szlachetniejszych ziaren.
Kawę rozpuszczalną, otrzymuje się dzięki zaparzeniu wypalonych i zmielonych wcześniej ziaren. Następnie napar albo suszy się w strumieniu gorącego powietrza, albo zamraża się go i odparowuje.
Tak powstają łatwo rozpuszczalne granulki. Im większe granulki, tym lepsza kawa. Najgorsze są granulaty pyłowe, najlepsze - granulaty w formie "kryształków", opisywane zwykle
mocne i aromatyczne. Nie powinny ich pić osoby wrażliwe na drażniące działanie napoju. Najpopularniejsze w Polsce tzw. "śniadaniówki" to zwykle &lt;orig&gt;robusty&lt;/&gt; z dodatkiem 30-40 proc. &lt;orig&gt;arabiki&lt;/&gt;.<br>Droższe kawy zawierają przede wszystkim &lt;orig&gt;arabikę&lt;/&gt; z niewielkim dodatkiem (ok. 10 proc.) &lt;orig&gt;robusty&lt;/&gt;. &lt;orig&gt;Robusta&lt;/&gt; w tym wypadku jest dodawana w celu złagodzenia kwaskowatego posmaku szlachetniejszych ziaren.<br>Kawę rozpuszczalną, otrzymuje się dzięki zaparzeniu wypalonych i zmielonych wcześniej ziaren. Następnie napar albo suszy się w strumieniu gorącego powietrza, albo zamraża się go i odparowuje.<br>Tak powstają łatwo rozpuszczalne granulki. Im większe granulki, tym lepsza kawa. Najgorsze są granulaty pyłowe, najlepsze - granulaty w formie "kryształków", opisywane zwykle
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego