Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Wprost
Nr: 50
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1997
nich skupić działania modernizacyjne. Zdaniem Wandy Dugiel z Instytutu Międzynarodowych Stosunków Gospodarczych SGH, po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej możemy liczyć na zwiększenie produkcji i eksportu wołowiny. W znacznie mniejszym stopniu dotyczy to mięsa drobiowego i wieprzowiny. Zmniejszyć może się natomiast polski eksport rzepaku i cukru. Obecnie Polska zajmuje dominującą pozycję wśród europejskich eksporterów owoców, szczególnie truskawek oraz czarnych i czerwonych porzeczek. Największymi odbiorcami polskich owoców i warzyw są Niemcy, Francja i Holandia. Bariery wzrostu tego eksportu znajdują się jednak często po naszej stronie. Niemieccy handlowcy chcą np. kupować wiśnie bez pestek i zamrożone. Niestety, polscy sadownicy nie mają do tego
nich skupić działania modernizacyjne. Zdaniem Wandy Dugiel z Instytutu Międzynarodowych Stosunków Gospodarczych SGH, po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej możemy liczyć na zwiększenie produkcji i eksportu wołowiny. W znacznie mniejszym stopniu dotyczy to mięsa drobiowego i wieprzowiny. Zmniejszyć może się natomiast polski eksport rzepaku i cukru. Obecnie Polska zajmuje dominującą pozycję wśród europejskich eksporterów owoców, szczególnie truskawek oraz czarnych i czerwonych porzeczek. Największymi odbiorcami polskich owoców i warzyw są Niemcy, Francja i Holandia. Bariery wzrostu tego eksportu znajdują się jednak często po naszej stronie. Niemieccy handlowcy chcą np. kupować wiśnie bez pestek i zamrożone. Niestety, polscy sadownicy nie mają do tego
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego