Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
mieszankach pełnoporcjowych dla prosiąt .
Stosowane udziały bobiku w mieszankach na drugi okres odchowu prosiąt wahały się od 5-21%, a uzyskiwane wyniki odchowu były różne. Według Ahernea i in. [1977], prosięta o masie ciała 10-25 kg, które otrzymywały mieszankę zbożowo-sojowo-bobikową, zawierającą 15% bobiku, wykorzystywały paszę podobnie jak prosięta kontrolne. Podwyższenie do 20% udziału bobiku spowodowało istotne obniżenie wyników odchowu. Fekete i in. [1985] oraz van der Poel [1989] za maksymalny udział bobiku w dietach zbożowo-sojowych uważają 10. Natomiast Onaghise i Bowland [1977] stosowali dla prosiąt w wieku od 4-13 tygodni mieszanki zawierające do 21% śruty bobikowej
mieszankach pełnoporcjowych dla prosiąt &lt;gap&gt;.<br>Stosowane udziały bobiku w mieszankach na drugi okres odchowu prosiąt &lt;gap&gt; wahały się od 5-21%, a uzyskiwane wyniki odchowu były różne. Według Ahernea i in. [1977], prosięta o masie ciała 10-25 kg, które otrzymywały mieszankę zbożowo-sojowo-bobikową, zawierającą 15% bobiku, wykorzystywały paszę podobnie jak prosięta kontrolne. Podwyższenie do 20% udziału bobiku spowodowało istotne obniżenie wyników odchowu. Fekete i in. [1985] oraz van der Poel [1989] za &lt;page nr=26&gt; maksymalny udział bobiku w dietach zbożowo-sojowych uważają 10. Natomiast Onaghise i Bowland [1977] stosowali dla prosiąt w wieku od 4-13 tygodni mieszanki zawierające do 21% śruty bobikowej
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego