Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
dieta nr 7 była stosowana dłużej niż 10 dni, zaś w cięższych przypadkach chorobowych - nie dłużej niż 14 dni. Prowadzona powinna być pod okiem lekarza zapoznanego z makrobiotyką.
Dla urozmaicenia diety możemy stosować różne formy pożywienia zbożowo-kaszowego: chleb własnego wypieku, czapati, makaron oraz pasztety i kotlety z minimalną ilością przypraw. Diet Ohsawy nie należy mylić ze standardową dietą makrobiotyczną. Należy odróżnić diety lecznicze od racjonalnego odżywiania makrobiotycznego (patrz przepisy kulinarne).
Wyjaśnienia wymaga również ograniczenie płynów w odżywianiu makrobiotycznym. Nie trzeba popadać w skrajności, ponieważ płyn jest równie potrzebny jak pożywienie. Pamiętajmy, że 80% płynu tkankowego to woda.
Ponadto płyn rozcieńcza
dieta nr 7 była stosowana dłużej niż 10 dni, zaś w cięższych przypadkach chorobowych - nie dłużej niż 14 dni. Prowadzona powinna być pod okiem lekarza zapoznanego z makrobiotyką.<br>Dla urozmaicenia diety możemy stosować różne formy pożywienia zbożowo-kaszowego: chleb własnego wypieku, czapati, makaron oraz pasztety i kotlety z minimalną ilością przypraw. Diet &lt;name type="person"&gt;Ohsawy&lt;/&gt; nie należy mylić ze standardową dietą makrobiotyczną. Należy odróżnić diety lecznicze od racjonalnego odżywiania makrobiotycznego (patrz przepisy kulinarne).<br>Wyjaśnienia wymaga również ograniczenie płynów w odżywianiu makrobiotycznym. Nie trzeba popadać w skrajności, ponieważ płyn jest równie potrzebny jak pożywienie. Pamiętajmy, że 80% płynu tkankowego to woda.<br>Ponadto płyn rozcieńcza
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego