Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Przekrój
Nr: 37 (2934)
Miejsce wydania: Kraków
Rok: 2001
wkładamy ziarna do garnka, solimy, na ziarna kładziemy kilka łyżek masła, posypujemy posiekanym szczypiorem od dymki i drobniutko pokrojoną czerwoną papryką, słodką lub ostrą, według upodobania. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, żeby topiące się masło docierało do wszystkich zakamarków garnka i żeby ziarna nie przywierały do dna. Najlepszy do tego jest garnek teflonowy. Jeśli ziarna przywierają i grozi nam katastrofa, można dolać troszkę wody. Lecz woda nie jest wskazana do tej potrawy. Po dziesięciu minutach kukurydza powinna być już dobra. Świetnie pasuje do ryb i befsztyków z rusztu, do kury z sosem barbecue, a nawet
wkładamy ziarna do garnka, solimy, na ziarna kładziemy kilka łyżek masła, posypujemy posiekanym szczypiorem od dymki i drobniutko pokrojoną czerwoną papryką, słodką lub ostrą, według upodobania. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, żeby topiące się masło docierało do wszystkich zakamarków garnka i żeby ziarna nie przywierały do dna. Najlepszy do tego jest garnek teflonowy. Jeśli ziarna przywierają i grozi nam katastrofa, można dolać troszkę wody. Lecz woda nie jest wskazana do tej potrawy. Po dziesięciu minutach kukurydza powinna być już dobra. Świetnie pasuje do ryb i befsztyków z rusztu, do kury z sosem <foreign lang="fr">barbecue</>, a nawet
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego