dusić pod przykryciem na małym ogniu około 15 min. Sos zagęścić zawiesiną z mąki ziemniaczanej oraz wody i zagotować. Kurczaka pokroić na porcje i polać uduszonymi jabłkami.<br>Podawać z grzankami lub tostami.<br>(4 porcje)<br><br><tit>JABŁKA ZAPIEKANE Z DORSZEM</><br><br>1 kg filetów z dorsza, 5 jabłek (1 kg), 4 łyżki mąki pszennej, 6 łyżek oleju, 5 łyżek posiekanych orzechów laskowych, 1 szklanka śmietany 18-procentowej, 1 łyżka soku z cytryny, po 1 łyżeczce majeranku i tymianku, sól, pieprz; do wysmarowania naczynia żaroodpornego: 1 łyżka margaryny<br>Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w plastry. Tymianek wymieszać z majerankiem. Plastry jabłek