Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
pomarańczowym melonem. Szynka przydaje też aromatu wielu potrawom kuchni włoskiej. W środkowej Italii stanowi tradycyjne nadzienie pierożków tortellini. Ze względu na swoje wartości odżywcze jest zalecana w diecie rekonwalescentów i osób aktywnych fizycznie oraz w żywieniu dzieci. W postaci liofilizowanej bywa dodawana do odżywek dla niemowląt.
Dla koneserów wędzonej wędliny rarytasem jest szynka westfalska. Wędzona na surowo, zawdzięcza swój niepowtarzalny smak, kolor i zapach temu, że do "dymienia" - jak niegdyś mówiono - używa się świerczyny, a nie (jak w przypadku wszystkich innych produktów mięsnych) drzew liściastych. Taki sposób wędzenia tradycyjnie stosuje się w Westfalii, stąd nazwa szynki, wiśniowo-brązowej na wierzchu oraz
pomarańczowym melonem. Szynka przydaje też aromatu wielu potrawom kuchni włoskiej. W środkowej Italii stanowi tradycyjne nadzienie pierożków tortellini. Ze względu na swoje wartości odżywcze jest zalecana w diecie rekonwalescentów i osób aktywnych fizycznie oraz w żywieniu dzieci. W postaci liofilizowanej bywa dodawana do odżywek dla niemowląt.<br>Dla koneserów wędzonej wędliny rarytasem jest szynka westfalska. Wędzona na surowo, zawdzięcza swój niepowtarzalny smak, kolor i zapach temu, że do "dymienia" - jak niegdyś mówiono - używa się świerczyny, a nie (jak w przypadku wszystkich innych produktów mięsnych) drzew liściastych. Taki sposób wędzenia tradycyjnie stosuje się w Westfalii, stąd nazwa szynki, wiśniowo-brązowej na wierzchu oraz
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego