Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
owocowym: począwszy od malin, poprzez truskawki aż do śliwek, z odrobiną pieprzu i banana. Najlepsze jest wino młode, lekko schłodzone, o temperaturze 14°C. Można je podać także do sałatki z białą kiełbasą, zupy sabaudzkiej i do mostka cielęcego. Tym, którzy chcą zaszaleć, proponuję do dania głównego wino hiszpańskie z regionu Rioja, np. dojrzałą Rioja Gran Reserva "Conde de Valdemar" rocznik '85, '86 lub '89 (60-80 zł). Wino to ma wiśniowoczerwony kolor z ceglastoczerwonymi odcieniami, wspaniały zapach tytoniu i wanilii oraz niezwykle bogaty i oryginalny smak, przywodzący na myśl drewno i dojrzałe owoce. Przed podaniem należy je schłodzić do temperatury
owocowym: począwszy od malin, poprzez truskawki aż do śliwek, z odrobiną pieprzu i banana. Najlepsze jest wino młode, lekko schłodzone, o temperaturze 14°C. Można je podać także do sałatki z białą kiełbasą, zupy sabaudzkiej i do mostka cielęcego. Tym, którzy chcą zaszaleć, proponuję do dania głównego wino hiszpańskie z regionu Rioja, np. dojrzałą Rioja Gran Reserva "Conde de Valdemar" rocznik '85, '86 lub '89 (60-80 zł). Wino to ma wiśniowoczerwony kolor z ceglastoczerwonymi odcieniami, wspaniały zapach tytoniu i wanilii oraz niezwykle bogaty i oryginalny smak, przywodzący na myśl drewno i dojrzałe owoce. Przed podaniem należy je schłodzić do temperatury
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego