składników pokarmowych przez poszczególne grupy wiekowe świń,<br>- określenie efektów skarmiania mieszanek z udziałem koncentratów rzepakowo-bobikowych w tuczu świń.<br><page nr=27></> <br><div1><tit1>3. Materiał i metody</><br><tit1>3.1. Chemiczna ocena surowców</><br>Pierwszym etapem badań było określenie składu chemicznego śruty poekstrakcyjnej rzepakowej "00", nasion rzepaku odmiany Bolko oraz nasion bobiku odmiany Nadwiślański. Śruta poekstrakcyjna rzepakowa pochodziła z Zakładów Tłuszczowych w Szamotułach, a wyprodukowana była z nasion rzepaku odmian "00", uprawianych w tym okresie w kraju.<br>W wymienionych surowcach oznaczono: zawartość składników podstawowych, makroelementy (Ca, P, K, Na), skład aminokwasowy białka, skład kwasów tłuszczowych frakcji lipidowej, frakcje włókna, taniny, fityniany, glukozynolany alkenowe.<br>Zawartość podstawowych składników pokarmowych