Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
składników pokarmowych przez poszczególne grupy wiekowe świń,
- określenie efektów skarmiania mieszanek z udziałem koncentratów rzepakowo-bobikowych w tuczu świń.

3. Materiał i metody
3.1. Chemiczna ocena surowców
Pierwszym etapem badań było określenie składu chemicznego śruty poekstrakcyjnej rzepakowej "00", nasion rzepaku odmiany Bolko oraz nasion bobiku odmiany Nadwiślański. Śruta poekstrakcyjna rzepakowa pochodziła z Zakładów Tłuszczowych w Szamotułach, a wyprodukowana była z nasion rzepaku odmian "00", uprawianych w tym okresie w kraju.
W wymienionych surowcach oznaczono: zawartość składników podstawowych, makroelementy (Ca, P, K, Na), skład aminokwasowy białka, skład kwasów tłuszczowych frakcji lipidowej, frakcje włókna, taniny, fityniany, glukozynolany alkenowe.
Zawartość podstawowych składników pokarmowych
składników pokarmowych przez poszczególne grupy wiekowe świń,<br>- określenie efektów skarmiania mieszanek z udziałem koncentratów rzepakowo-bobikowych w tuczu świń.<br>&lt;page nr=27&gt;&lt;/&gt; <br>&lt;div1&gt;&lt;tit1&gt;3. Materiał i metody&lt;/&gt;<br>&lt;tit1&gt;3.1. Chemiczna ocena surowców&lt;/&gt;<br>Pierwszym etapem badań było określenie składu chemicznego śruty poekstrakcyjnej rzepakowej "00", nasion rzepaku odmiany Bolko oraz nasion bobiku odmiany Nadwiślański. Śruta poekstrakcyjna rzepakowa pochodziła z Zakładów Tłuszczowych w Szamotułach, a wyprodukowana była z nasion rzepaku odmian "00", uprawianych w tym okresie w kraju.<br>W wymienionych surowcach oznaczono: zawartość składników podstawowych, makroelementy (Ca, P, K, Na), skład aminokwasowy białka, skład kwasów tłuszczowych frakcji lipidowej, frakcje włókna, taniny, fityniany, glukozynolany alkenowe.<br>Zawartość podstawowych składników pokarmowych
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego