Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
na łączeniu się z białkami i węglowodanami, które w tej postaci nie są przyswajalne. Hamują one także aktywność enzymów amylolitycznych, proteolitycznych i lipolitycznych. Mogą również reagować z węglowodanami ścian jelita przewodu pokarmowego, powodując jego uszkodzenie, a przez to obniżenie wchłaniania składników odżywczych.

2.1.2. Śruta poekstrakcyjna rzepakowa
Spośród produktów rzepakowych najlepiej poznaną paszą dla świń jest śruta poekstrakcyjna, która stanowi źródło wysokowartościowego białka.

2.1.2.1. Składniki podstawowe
Śruta otrzymana po ekstrakcji oleju z nasion rzepaku, zawiera stosunkowo dużo białka o dobrze zbilansowanym składzie aminokwasowym. Wielu autorów zajmujących się wartością pokarmową śruty rzepakowej podwójnie ulepszonej wykazało, że zawartość w
na łączeniu się z białkami i węglowodanami, które w tej postaci nie są przyswajalne. Hamują one także aktywność enzymów amylolitycznych, proteolitycznych i lipolitycznych. Mogą również reagować z węglowodanami ścian jelita przewodu pokarmowego, powodując jego uszkodzenie, a przez to obniżenie wchłaniania składników odżywczych.<br><br>&lt;tit1&gt;2.1.2. Śruta poekstrakcyjna rzepakowa&lt;/&gt;<br>Spośród produktów rzepakowych najlepiej poznaną paszą dla świń jest śruta poekstrakcyjna, która stanowi źródło wysokowartościowego białka.<br><br>&lt;tit1&gt;2.1.2.1. Składniki podstawowe&lt;/&gt;<br>Śruta otrzymana po ekstrakcji oleju z nasion rzepaku, zawiera stosunkowo dużo białka o dobrze zbilansowanym składzie aminokwasowym. Wielu autorów zajmujących się wartością pokarmową śruty rzepakowej podwójnie ulepszonej &lt;gap&gt; wykazało, że zawartość w
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego