Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Wszechświat
Nr: 7-8
Miejsce wydania: Kraków
Rok: 1958
kofeiny 0,03 g/l, dla nikotyny 0,003 g/l, dla strychniny 0,0008 g/l, dla wywołania smaku słonego potrzeba 2 g/l soli kuchennej, dla kwaśnego kwasu np. solnego 0,035 g/l lub 0,05 g/l siarkowego; a dla słodkiego 4-6 g/l cukru sacharozy lub do 14 g/l cukru fruktozy. Natomiast w 1 litrze powietrza można wyczuć następujące ilości różnych substancji 0,000 000 004 g acetonu, 0,000 000 000 016 g kamfory, 0,000 000 000 002 g kwasu walerianowego, 0,000 000 000 0005 g waniliny. Mówiąc bardziej konkretnie zapach
kofeiny 0,03 g/l, dla nikotyny 0,003 g/l, dla strychniny 0,0008 g/l, dla wywołania smaku słonego potrzeba 2 g/l soli kuchennej, dla kwaśnego kwasu np. solnego 0,035 g/l lub 0,05 g/l siarkowego; a dla słodkiego 4-6 g/l cukru sacharozy lub do 14 g/l cukru fruktozy. Natomiast w 1 litrze powietrza można wyczuć następujące ilości różnych substancji 0,000 000 004 g acetonu, 0,000 000 000 016 g kamfory, 0,000 000 000 002 g kwasu walerianowego, 0,000 000 000 0005 g waniliny. Mówiąc bardziej konkretnie zapach
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego