Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Pani
Nr: 5
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1993
z cytryny, sól, pieprz, szczypta cukru.
Sałatę oczyścić z zewnętrznych, uszkodzonych liści, pooddzielać listki, umyć i osaczyć Liście z ziół przebrać. Z listków babki oberwać i odrzucić szypułki. Umyć starannie, osączyć. Olej lub oliwę wymieszać z musztardą, a następnie połączyć z jogurtem. Czosnek obrać, drobno posiekać, rozetrzeć z solą. Liście sałaty, babki i mniszka pokrajać w drobny makaronik, wyłożyć na salaterkę. Sos wymieszać ze szczypiorkiem i koperkiem, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem i solą. Następnie polać nim sałatkę i od razu podawać na stół.
SAŁATKA ZIOŁOWA
3-4 jajka ugotowane na twardo, garść biedrzeńca, garść mniszka lekarskiego, pół garści
z cytryny, sól, pieprz, szczypta cukru&lt;/&gt;.<br> Sałatę oczyścić z zewnętrznych, uszkodzonych liści, pooddzielać listki, umyć i osaczyć Liście z ziół przebrać. Z listków babki oberwać i odrzucić szypułki. Umyć starannie, osączyć. Olej lub oliwę wymieszać z musztardą, a następnie połączyć z jogurtem. Czosnek obrać, drobno posiekać, rozetrzeć z solą. Liście sałaty, babki i mniszka pokrajać w drobny makaronik, wyłożyć na salaterkę. Sos wymieszać ze szczypiorkiem i koperkiem, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem i solą. Następnie polać nim sałatkę i od razu podawać na stół.<br>&lt;tit&gt;SAŁATKA ZIOŁOWA&lt;/&gt;<br>&lt;hi rend="italic"&gt;3-4 jajka ugotowane na twardo, garść biedrzeńca, garść mniszka lekarskiego, pół garści
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego