ChZT.<br><tit1>8.9.Gorzelnie</><br><tit1>8.9.1.Technologia produkcji</><br>Produkcja alkoholu opiera się na fermentacji alkoholowej, dokonywanej przez drożdże z grupy Saccharomyces cerevisiae. Najbardziej popularną reakcję przemiany cukru na alkohol można zapisać równaniem:<br><gap><br>Jednym z częściej używanych surowców do produkcji alkoholu są ziemniaki.<br><tit1>8.9.2.Pochodzenie, ilość i jakość ścieków</><br>W gorzelniach ziemniaczanych powstają następujące ilości ścieków: z wodami chłodzącymi 319 m<hi rend="upper">3</>/t ziemniaka, średnio 8,5 m<hi rend="upper">3</>/t, bez wód chłodniczych od 0,4 do 5,7 m<hi rend="upper">3</>/t, średnio 4,0 m<hi rend="upper">3</>/t, z mycia ziemniaków od 0,2 do 0,5 m<hi rend="upper">3</>/t.<br>W gorzelniach zbożowych ilość