Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2003
patelni tłuszczu. Zupę posypać posiekaną natką i podawać ze zrumienionymi grzankami.

***
Składniki: 40 dag mortadeli lub mielonki, szklanka mąki, szklanka mleka, 2 łyżki posiekanej natki, pieprz, sól, szczypta mielonej gałki muszkatołowej, olej, 2 jajka
Przygotowanie:
* Mortadelę obrać ze skórki, pokroić w dość grube plastry.
* Oddzielić żółtka od białek. Przesianą przez sito mąkę dokładnie wymieszać z mlekiem, żółtkami, solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Na koniec posiekaną natkę.
* Ciasto delikatnie wymieszać. Powinno ono mieć konsystencję bardziej gęstą niż ciasto na naleśniki.
* Plastry mortadeli maczać w cieście, następnie smażyć na mocno rozgrzanym oleju z
patelni tłuszczu. Zupę posypać posiekaną natką i podawać ze zrumienionymi grzankami.<br>&lt;page nr=2&gt;<br>***<br>Składniki: 40 dag mortadeli lub mielonki, szklanka mąki, szklanka mleka, 2 łyżki posiekanej natki, pieprz, sól, szczypta mielonej gałki muszkatołowej, olej, 2 jajka<br>Przygotowanie:<br>* Mortadelę obrać ze skórki, pokroić w dość grube plastry.<br>* Oddzielić żółtka od białek. Przesianą przez sito mąkę dokładnie wymieszać z mlekiem, żółtkami, solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Na koniec posiekaną natkę.<br>* Ciasto delikatnie wymieszać. Powinno ono mieć konsystencję bardziej gęstą niż ciasto na naleśniki.<br>* Plastry mortadeli maczać w cieście, następnie smażyć na mocno rozgrzanym oleju z
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego