Typ tekstu: Książka
Autor: Kośmider Joanna, Mazur-Chrzanowska Barbara, Wyszyński Bartosz
Tytuł: Odory
Rok: 2002
przypisywano odpowiednie udziały we wrażeniu złożonym - intensywności składowe.
Wyniki badań zapachu obu aldehydów porównano na rysunku 3.1. Wysokość kolejnych słupków odpowiada intensywności wyodrębnionego przez ekspertów wrażenia składowego. Była ona określana z użyciem skali dziewięciopunktowej, na której stopniom 1, 3, 5, 7 i 9 przypisano określenia: wyczuwalny, słaby, średni, mocny, skrajnie mocny. Liczby umieszczone na osi odciętych oznaczają rodzaje wyodrębnionych wrażeń składowych. Eksperci wykorzystali tylko dwadzieścia określeń rodzaju zapachu: ziołowy (1), kwaśny (2), aromatyczny (3), ochładzający (4), świeżych zielonych roślin (5), chwastów (6), zgniecionej trawy (7), jabłek (8), bananów (9),ostry (10), ciężki (11), słodki (12), owocowy (13), kwiatowy (14), inny
przypisywano odpowiednie udziały we wrażeniu złożonym - intensywności składowe.<br>Wyniki badań zapachu obu aldehydów porównano na rysunku 3.1. Wysokość kolejnych słupków odpowiada intensywności wyodrębnionego przez ekspertów wrażenia składowego. Była ona określana z użyciem skali dziewięciopunktowej, na której stopniom 1, 3, 5, 7 i 9 przypisano określenia: wyczuwalny, słaby, średni, mocny, skrajnie mocny. Liczby umieszczone na osi odciętych oznaczają rodzaje wyodrębnionych wrażeń składowych. Eksperci wykorzystali tylko dwadzieścia określeń rodzaju zapachu: ziołowy (1), kwaśny (2), aromatyczny (3), ochładzający (4), świeżych zielonych roślin (5), chwastów (6), zgniecionej trawy (7), jabłek (8), bananów (9),ostry (10), ciężki (11), słodki (12), owocowy (13), kwiatowy (14), inny
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego