Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
której białe wina spod Alghero oraz czerwone Nuragus i Canonau zostały ostatnio zauważone), dzięki stale ciepłemu, śródziemnomorskiemu klimatowi już tradycyjnie prezentuje swoje wina w skali międzynarodowej (debiutowała jeszcze w czasach Wielkiej Grecji) i jest zawsze widoczna. Oczywiście, słońce rodzi cukier, więc na pierwszym miejscu pozostaje od wieków słodka lub bardzo słodka Marsala z zachodniej części wyspy oraz Muskat (na przykład syrakuzański) ze wschodniej. Marsala jest światem samym w sobie, to wino mocne, produkowane z winogron już podsuszonych, pije się je w rozmaity sposób, jako likier na deser, na zimno jako aperitif.
Pachnące Muskaty nie przynoszą już w sobie migdałów jak Marsala
której białe wina spod Alghero oraz czerwone Nuragus i Canonau zostały ostatnio zauważone), dzięki stale ciepłemu, śródziemnomorskiemu klimatowi już tradycyjnie prezentuje swoje wina w skali międzynarodowej (debiutowała jeszcze w czasach Wielkiej Grecji) i jest zawsze widoczna. Oczywiście, słońce rodzi cukier, więc na pierwszym miejscu pozostaje od wieków słodka lub bardzo słodka Marsala z zachodniej części wyspy oraz Muskat (na przykład syrakuzański) ze wschodniej. Marsala jest światem samym w sobie, to wino mocne, produkowane z winogron już podsuszonych, pije się je w rozmaity sposób, jako likier na deser, na zimno jako aperitif. <br>Pachnące Muskaty nie przynoszą już w sobie migdałów jak Marsala
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego