Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Dzień Dobry
Nr: 30.03
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2001
odkryto herbatę czarną. Jeden z transportów morskich zamókł, zielona herbata zaczęła fermentować. Właściciel nie chciał zmarnować kosztownej dostawy, postanowił więc wysuszyć liście i sprzedać. Okazało się, że taka herbata ma zupełnie inny smak i szybko znajduje amatorów.
Oprócz herbaty zielonej i czarnej smakosze piją jeszcze herbatę czerwoną. Ma ona specyficzny smak - kwaskowy i cierpki, który powstaje wówczas, gdy w odpowiednim momencie zostanie przerwany proces fermentacji.

Trzy gatunki

Każda herbata może mieć formę liściastą, łamaną - broken, kruszoną - fannings oraz postać herbacianego pyłu - dust, który najczęściej używany jest do produkcji torebek ekspresowych.
Istnieje też kilka sposobów aromatyzowania liści. I tak np. Lapsang Souchong
odkryto herbatę czarną. Jeden z transportów morskich zamókł, zielona herbata zaczęła fermentować. Właściciel nie chciał zmarnować kosztownej dostawy, postanowił więc wysuszyć liście i sprzedać. Okazało się, że taka herbata ma zupełnie inny smak i szybko znajduje amatorów. <br>Oprócz herbaty zielonej i czarnej smakosze piją jeszcze herbatę czerwoną. Ma ona specyficzny smak - kwaskowy i cierpki, który powstaje wówczas, gdy w odpowiednim momencie zostanie przerwany proces fermentacji. <br><br>&lt;tit&gt;Trzy gatunki&lt;/&gt;<br><br>Każda herbata może mieć formę liściastą, łamaną - &lt;foreign&gt;broken&lt;/&gt;, kruszoną - &lt;foreign&gt;fannings&lt;/&gt; oraz postać herbacianego pyłu - &lt;foreign&gt;dust&lt;/&gt;, który najczęściej używany jest do produkcji torebek ekspresowych. <br>Istnieje też kilka sposobów aromatyzowania liści. I tak np. Lapsang Souchong
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego