Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
niegdyś) na Atlantyku, drugie z okolic andaluzyjskiej stolicy korridy, trzecie z zachodniej Sycylii, a dwa ostatnie też z sąsiednich obszarów iberyjskich, południowej Hiszpanii i północnej Portugalii. Każde się robi na swój własny sposób, ale każde z bardzo słodkich winogron, z alkoholowym wzmocnieniem, z dodawaniem w różnych fazach fermentacji uzupełnień aromatycznych, smakowych, barwnikowych. Przestrzega się, aby najważniejsze dodatki pochodziły - jako ekstrakty, esencje - z tych samych winogron i odpowiednio długo sobie poleżakowały, bo - pracochłonne w produkcji - bardzo dobrze się starzeją.
Szczególną opieką otoczone są wina Jerez i Porto, od kilkuset lat sprzedawane najlepiej do Anglii, przez Anglików zresztą "odkryte" i spopularyzowane. Jerez lub
niegdyś) na Atlantyku, drugie z okolic andaluzyjskiej stolicy korridy, trzecie z zachodniej Sycylii, a dwa ostatnie też z sąsiednich obszarów iberyjskich, południowej Hiszpanii i północnej Portugalii. Każde się robi na swój własny sposób, ale każde z bardzo słodkich winogron, z alkoholowym wzmocnieniem, z dodawaniem w różnych fazach fermentacji uzupełnień aromatycznych, smakowych, barwnikowych. Przestrzega się, aby najważniejsze dodatki pochodziły - jako ekstrakty, esencje - z tych samych winogron i odpowiednio długo sobie poleżakowały, bo - pracochłonne w produkcji - bardzo dobrze się starzeją. <br>Szczególną opieką otoczone są wina Jerez i Porto, od kilkuset lat sprzedawane najlepiej do Anglii, przez Anglików zresztą "odkryte" i spopularyzowane. Jerez lub
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego