Ostudzić, obrać, pokroić w kostkę i skropić 1 łyżką soku z cytryny. Jabłko umyć, oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Mule osączyć z zalewy i pokroić w paski. Ser pokroić w kostkę. Dodać 2 łyżki posiekanego szczypiorku, przyprawić solą oraz pieprzem i wymieszać.<br>Przygotować sos: majonez połączyć z jogurtem i winem.<br>Sałatkę polać sosem i wymieszać. Przybrać pozostałym szczypiorkiem.<br>Podawać z pieczywem.<br>(4 porcje) <au>T.M</au><br><br><tit1>Zupa krem</tit1><br>2 puszki małży w sosie własnym (40 dag), 40 dag małych ryb (świeże, nie solone, tzw. zielone śledzie, albo karasie), 1 marchewka (10 dag), 1 cebula biała