Typ tekstu: Książka
Autor: Jania Jacek
Tytuł: Glacjologia
Rok: 1993
Właściwości optyczne i elektryczne mają mniejsze znaczenie, ale są bardzo ważne przy badaniach grubości i struktury wewnętrznej lodowców za pomocą radioechosondaży.

Właściwości termiczne lodu

Temperatura krzepnięcia wody lub topnienia lodu w warunkach ciśnienia normalnego 101,3 kPa (1 atm) jest równa 273,15 K, czyli 0,15C. Temperatura topnienia lodu spada wraz ze wzrostem ciśnienia w stosunku: 0,75 10 Ť C/Pa. W warunkach najwyższego ciśnienia istniejącego w lodowcach (40 MPa) temperatura topnienia spada do ­2,91C. W przypadku istnienia w lodzie domieszek soli jego temperatura topnienia obniża się wraz ze wzrostem zasolenia.
Ciepło topnienia określające ilość ciepła pochłoniętego przez lód
Właściwości optyczne i elektryczne mają mniejsze znaczenie, ale są bardzo ważne przy badaniach grubości i struktury wewnętrznej lodowców za pomocą radioechosondaży.<br><br>&lt;tit&gt;Właściwości termiczne lodu&lt;/&gt;<br><br> Temperatura krzepnięcia wody lub topnienia lodu w warunkach ciśnienia normalnego 101,3 kPa (1 atm) jest równa 273,15 K, czyli 0,15C. Temperatura topnienia lodu spada wraz ze wzrostem ciśnienia w stosunku: 0,75 10 Ť C/Pa. W warunkach najwyższego ciśnienia istniejącego w lodowcach (40 MPa) temperatura topnienia spada do ­2,91C. W przypadku istnienia w lodzie domieszek soli jego temperatura topnienia obniża się wraz ze wzrostem zasolenia.<br> Ciepło topnienia określające ilość ciepła pochłoniętego przez lód
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego