Typ tekstu: Prasa
Tytuł: CKM
Nr: 11
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2000
tylko azjatyccy barbarzyńcy, którzy przed wiekami łupili bogobojną Europę. Kulinarne przekazy mówią, że Mongołowie wkładali pod siodła końską polędwicę, która wskutek stałego ugniatania i oddziaływania nań naturalnych płynów ustrojowych zwierzęcia stawała się tak krucha i delikatna, że bez trudu można było ją skrobać, po czym - ze zrozumiałych względów bez solenia - spożywać. W tym miejscu dodać należy, że mongolscy wojownicy, w porównaniu ze średniowieczną polską szlachtą, która kąpała się trzy razy do roku, byli wzorami higieny: myli się dwa razy dziennie, zażywali sauny, a na wyprawę każdy z wojowników zabierał co najmniej 4 zmiany bielizny. Pewne więc jest, że żaden z tych
tylko azjatyccy barbarzyńcy, którzy przed wiekami łupili bogobojną Europę. Kulinarne przekazy mówią, że Mongołowie wkładali pod siodła końską polędwicę, która wskutek stałego ugniatania i oddziaływania nań naturalnych płynów ustrojowych zwierzęcia stawała się tak krucha i delikatna, że bez trudu można było ją skrobać, po czym - ze zrozumiałych względów bez solenia - spożywać. W tym miejscu dodać należy, że mongolscy wojownicy, w porównaniu ze średniowieczną polską szlachtą, która kąpała się trzy razy do roku, byli wzorami higieny: myli się dwa razy dziennie, zażywali sauny, a na wyprawę każdy z wojowników zabierał co najmniej 4 zmiany bielizny. Pewne więc jest, że żaden z tych
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego