Typ tekstu: Książka
Autor: Zarzycki Jan
Kuryszko Jan
Tytuł: Anatomia mikroskopowa zwierząt i człowieka
Rok: 1995
enzymatycznego komórki wątrobowej dochodzi do nagromadzenia dużej liczby kropel tłuszczu obojętnego (zatrucie fosforem i grzybami, choroba popromienna), który nie może być rozłożony. Stłuszczenie osiąga jeszcze większe rozmiary, jeżeli równocześnie duże ilości tłuszczu są doprowadzane do miąższu wątroby wraz z krwią. Odróżnienie w preparatach histologicznych fizjologicznego odkładania tłuszczu od stłuszczenia niewielkiego stopnia może niejednokrotnie sprawiać trudności.
Wtręty białkowe mają postać kropli lub grudek, które spotyka się głównie w komórkach wątrobowych niższych kręgowców, a także u zwierząt doświadczalnych (szczury) żywionych obficie mięsem. W komórkach wątrobowych szczurów wtręty te składają się z białek zawierających kwasy nukleinowe. Jeżeli białka powstają w komórce wątrobowej, są one
enzymatycznego komórki wątrobowej dochodzi do nagromadzenia dużej liczby kropel tłuszczu obojętnego (zatrucie fosforem i grzybami, choroba popromienna), który nie może być rozłożony. Stłuszczenie osiąga jeszcze większe rozmiary, jeżeli równocześnie duże ilości tłuszczu są doprowadzane do miąższu wątroby wraz z krwią. Odróżnienie w preparatach histologicznych fizjologicznego odkładania tłuszczu od stłuszczenia niewielkiego stopnia może niejednokrotnie sprawiać trudności.<br>Wtręty białkowe mają postać kropli lub grudek, które spotyka się głównie w komórkach wątrobowych niższych kręgowców, a także u zwierząt doświadczalnych (szczury) żywionych obficie mięsem. W komórkach wątrobowych szczurów wtręty te składają się z białek zawierających kwasy nukleinowe. Jeżeli białka powstają w komórce wątrobowej, są one
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego