Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
nasiona w 1994 roku wynosiła 156 551 ha, z której zebrano 2 964 063 dt nasion przy średnim plonie z 1 ha - 18,9 dt [GUS - 1994]. Najwięcej tych roślin uprawia się w województwach: elbląskim, olsztyńskim, bydgoskim i ciechanowskim.

2.1.3.1. Składniki podstawowe
Wspólną cechą roślin strączkowych jest stosunkowo wysoka zawartość białka ogólnego (znacznie wyższa niż w ziarnie zbóż), w którym jest mało metioniny, a stosunkowo dużo lizyny. Wszystkie strączkowe zawierają substancje antyżywieniowe, które ograniczają pełne wykorzystanie składników pokarmowych z tych nasion. Różny jest natomiast skład chemiczny, dotyczący głównie zawartości białka, włókna i tłuszczu surowego, a co za tym
nasiona w 1994 roku wynosiła 156 551 ha, z której zebrano 2 964 063 dt nasion przy średnim plonie z 1 ha - 18,9 dt [GUS - 1994]. Najwięcej tych roślin uprawia się w województwach: elbląskim, olsztyńskim, bydgoskim i ciechanowskim.<br><br>&lt;tit1&gt;2.1.3.1. Składniki podstawowe&lt;/&gt;<br>Wspólną cechą roślin strączkowych jest stosunkowo wysoka zawartość białka ogólnego (znacznie wyższa niż w ziarnie zbóż), w którym jest mało metioniny, a stosunkowo dużo lizyny. Wszystkie strączkowe zawierają substancje antyżywieniowe, które ograniczają pełne wykorzystanie składników pokarmowych z tych nasion. Różny jest natomiast skład chemiczny, dotyczący głównie zawartości białka, włókna i tłuszczu surowego, a co za tym
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego