Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 12
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
kiełbasa z rusztu. Nieśmiertelne flaki i bigos. Jedynie świńskie golonka (3 zł za 10 dkg) pełniły w tym smutnym zestawie funkcję dyżurnych optymistów. Niestety, ich ogromne rozmiary skutecznie zabiły we mnie chęć spróbowania tego specjału.
Zanim dowiecie się, czym w "Barze Nosal" zaspokoiłem głód, powiem Wam, jak można szlachetną część świńskiej nogi, zwaną golonką właśnie, przyrządzać. Golonko może być peklowane lub nie. W Polsce musi być gotowane, a pieczone lubią Niemcy i Austriacy. W Holandii jadłem golonka faszerowane grzybami, w miejsce wyjętej kości. Jedno jest pewne - skórka świńskiego podudzia musi mieć gładkość pupci niemowlęcia. Niestety, kiedy sięgnę pamięcią w swoje kulinarne
kiełbasa z rusztu. Nieśmiertelne flaki i bigos. Jedynie świńskie golonka (3 zł za 10 dkg) pełniły w tym smutnym zestawie funkcję dyżurnych optymistów. Niestety, ich ogromne rozmiary skutecznie zabiły we mnie chęć spróbowania tego specjału.<br>Zanim dowiecie się, czym w "Barze Nosal" zaspokoiłem głód, powiem Wam, jak można szlachetną część świńskiej nogi, zwaną golonką właśnie, przyrządzać. Golonko może być peklowane lub nie. W Polsce musi być gotowane, a pieczone lubią Niemcy i Austriacy. W Holandii jadłem golonka faszerowane grzybami, w miejsce wyjętej kości. Jedno jest pewne - skórka świńskiego podudzia musi mieć gładkość pupci niemowlęcia. Niestety, kiedy sięgnę pamięcią w swoje kulinarne
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego