Pochodzenie, ilość i jakość ścieków</><br>W gorzelniach ziemniaczanych powstają następujące ilości ścieków: z wodami chłodzącymi 319 m<hi rend="upper">3</>/t ziemniaka, średnio 8,5 m<hi rend="upper">3</>/t, bez wód chłodniczych od 0,4 do 5,7 m<hi rend="upper">3</>/t, średnio 4,0 m<hi rend="upper">3</>/t, z mycia ziemniaków od 0,2 do 0,5 m<hi rend="upper">3</>/t.<br>W gorzelniach zbożowych ilość ścieków jest znacznie mniejsza i wynosi 0,3 m<hi rend="upper">3</>/t.<br>Trzeci rodzaj surowca, używany raczej w małych gorzelniach to owoce.<br>Wtedy ilość ścieków technologicznych zawiera się w przedziale od 0,5 do 0,8 m<hi rend="upper">3</>/t. Natomiast dodatkowo powstają wody chłodnicze w ilości od 3 do