Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kurier Szczeciński
Nr: 11/03
Miejsce wydania: Szczecin
Rok: 2002
narodowego trunku tego kraju - tequili. Kłopoty wiążą się z brakiem podstawowego w produkcji narodowego trunku surowca: soku z błękitnej agawy, którego fermentacja nadaje tequili niepowtarzalny smak i aromat. Agawa rośnie jednak bardzo wolno - do produkcji mogą być użyte wyłącznie rośliny, mające dziesięć lat; rabunkowa gospodarka, spowodowana wzrostem światowego popytu na tequilę sprawiła jednak, iż plantacji nie odnawiano na początku lat 90., co stało się powodem obecnego kryzysu. Obecnie produkcja teguili spadła o około dwadzieścia procent i zamiast 195 mln litrów jak w 2000 roku, w tym roku wyniesie co najwyżej 156 mln litrów. 80 procent eksportowanej przez główny koncern meksykański tequili
narodowego trunku tego kraju - tequili. Kłopoty wiążą się z brakiem podstawowego w produkcji narodowego trunku surowca: soku z błękitnej agawy, którego fermentacja nadaje tequili niepowtarzalny smak i aromat. Agawa rośnie jednak bardzo wolno - do produkcji mogą być użyte wyłącznie rośliny, mające dziesięć lat; rabunkowa gospodarka, spowodowana wzrostem światowego popytu na tequilę sprawiła jednak, iż plantacji nie odnawiano na początku lat 90., co stało się powodem obecnego kryzysu. Obecnie produkcja teguili spadła o około dwadzieścia procent i zamiast 195 mln litrów jak w 2000 roku, w tym roku wyniesie co najwyżej 156 mln litrów. 80 procent eksportowanej przez główny koncern meksykański tequili
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego