Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 13 / 14
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
chudej szynki posiekać jak do sałatki jarzynowej. Jarzyny zmieszać z ugotowanym na półtwardo makaronem, majonezem Babuni i odrobiną gęstej śmietany. Doprawić solą i pieprzem.

*



Maria Kasowska - Poronin

Baba drożdżowa z kruszonką


Zrobić zaczyn z drożdży i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z żółtkami, zaczynem, cukrem. Dodawać mleko (ile zabierze) oraz tłuszcz. Ciasto powinno odstawać od ręki. Na koniec dodać bakalie. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przełożyć do formy i znowu zostawić do wyrośnięcia. Na wierzchu można posypać kruszonką zrobioną z masła, śmietany, mąki i cukru.
Babkę tradycyjnie je się na deser, popijając kakao.

*



Marta Palider - Harenda

Mazurek jabłkowo-orzechowy



Ciasto
chudej szynki posiekać jak do sałatki jarzynowej. Jarzyny zmieszać z ugotowanym na półtwardo makaronem, majonezem Babuni i odrobiną gęstej śmietany. Doprawić solą i pieprzem.&lt;/&gt;<br><br>*<br><br>&lt;div1&gt;<br><br>&lt;au&gt;Maria Kasowska - Poronin&lt;/&gt;<br><br>&lt;tit&gt;Baba drożdżowa z kruszonką&lt;/&gt;<br><br>&lt;gap&gt;<br>Zrobić zaczyn z drożdży i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z żółtkami, zaczynem, cukrem. Dodawać mleko (ile zabierze) oraz tłuszcz. Ciasto powinno odstawać od ręki. Na koniec dodać bakalie. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przełożyć do formy i znowu zostawić do wyrośnięcia. Na wierzchu można posypać kruszonką zrobioną z masła, śmietany, mąki i cukru.<br>Babkę tradycyjnie je się na deser, popijając kakao.&lt;/&gt;<br><br>*<br><br>&lt;div1&gt;<br><br>&lt;au&gt;Marta Palider - Harenda&lt;/&gt;<br><br>&lt;tit&gt;Mazurek jabłkowo-orzechowy&lt;/&gt;<br><br>&lt;gap&gt;<br><br>&lt;tit&gt;Ciasto
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego