Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
gotowane zboża, kasze i nasiona strączkowe zawierają dużo wody, starajmy się nie nadużywać płynów, ale rozsądnie je ograniczać.

Przestawianie się na makrobiotyczny sposób odżywiania

Zmiana odżywiania powinna odbywać się w sposób łagodny, gdyż wszelkie zmiany wprowadzone zbyt gwałtownie organizm źle znosi. Przyswajanie pokarmu odbywa się w obecności soków i enzymów trawiennych, do produkcji których organizm przystosowuje się w zależności od rodzaju pożywienia. Długotrwały i jednostronny schemat odżywiania powoduje, że utrwalają się pewne mechanizmy wydzielnicze gruczołów trawiennych. Raptowna zmiana pokarmu może spowodować zakłócenia funkcji wydzielniczych przewodu pokarmowego. Oznacza to, że organizm, który przez długie lata był odżywiany produktami pochodzenia zwierzęcego, musi przygotować
gotowane zboża, kasze i nasiona strączkowe zawierają dużo wody, starajmy się nie nadużywać płynów, ale rozsądnie je ograniczać.<br><br>&lt;tit&gt;Przestawianie się na makrobiotyczny sposób odżywiania&lt;/&gt;<br><br>Zmiana odżywiania powinna odbywać się w sposób łagodny, gdyż wszelkie zmiany wprowadzone zbyt gwałtownie organizm źle znosi. Przyswajanie pokarmu odbywa się w obecności soków i enzymów trawiennych, do produkcji których organizm przystosowuje się w zależności od rodzaju pożywienia. Długotrwały i jednostronny schemat odżywiania powoduje, że utrwalają się pewne mechanizmy wydzielnicze gruczołów trawiennych. Raptowna zmiana pokarmu może spowodować zakłócenia funkcji wydzielniczych przewodu pokarmowego. Oznacza to, że organizm, który przez długie lata był odżywiany produktami pochodzenia zwierzęcego, musi przygotować
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego