Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
Piemoncie, warto odwiedzić niewielkie miasteczko St. Vittoria d'Alba, gdzie w dawnym domu myśliwskim króla Savoyi - Karola Alberta - znajduje się słynny dom Cinzano. Podziemia tej posiadłości kryją największy na Półwyspie Apenińskim labirynt XIX-wiecznych wykutych w wapiennej skale piwnic, w których przechowywane są wermuty uważane przez wielu koneserów win aromatycznych za trunki o najbardziej zharmonizowanym zapachu i smaku. Na taką opinię rodzina Cinzano pracuje już trzecie stulecie. Przodkowie dzisiejszych właścicieli firmy - bracia Stefano, Carlo i Giovanni Cinzano - licencję na destylowanie alkoholi otrzymali w 1757 roku i zostali przyjęci do prestiżowej Izby Cukierników i Producentów Win. Pod koniec XVIII wieku wnuk jednego z
Piemoncie, warto odwiedzić niewielkie miasteczko St. Vittoria d'Alba, gdzie w dawnym domu myśliwskim króla Savoyi - Karola Alberta - znajduje się słynny dom Cinzano. Podziemia tej posiadłości kryją największy na Półwyspie Apenińskim labirynt XIX-wiecznych wykutych w wapiennej skale piwnic, w których przechowywane są wermuty uważane przez wielu koneserów win aromatycznych za trunki o najbardziej zharmonizowanym zapachu i smaku. Na taką opinię rodzina Cinzano pracuje już trzecie stulecie. Przodkowie dzisiejszych właścicieli firmy - bracia Stefano, Carlo i Giovanni Cinzano - licencję na destylowanie alkoholi otrzymali w 1757 roku i zostali przyjęci do prestiżowej Izby Cukierników i Producentów Win. Pod koniec XVIII wieku wnuk jednego z
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego